Duftnoter

På denne side vil vi fortælle lidt om nogle af de duftnoter du kan finde i vores duftlys. Alle lys og dufte er nøje udvalgt. Derfor har du garanti for at at vi har snuset og  duftet, og haft alle lys i hænderne inden vi tager noget ind i vores sortiment. 

Bergamotte

Bergamotte

Bergamotte er en duftende citrusfrugt fra Sydøst Asien, på størrelse med en almindelig appelsin, med en gul eller grøn farve, der ligner en lime, afhængig af modenhed. Bergamot har den duft af solskin, der er typisk for citrus, men med en unik blomsteragtig og krydret kant. Den er syrlig og meget velduftende.
Faktisk er bergamotte det som giver Earl Grey te dens karakteristiske duft.
Bergamotte olien kommer fra koldpresning af skallen. Olien er meget populær i parfumeriet, og blev introduceret som ingrediens for første gang i 1714 i en eau de cologne. 

Pokkenholt

Pokkenholt

Også kendt som lignum vitae (livets træ), er pokkenholt en træsort med et højt indhold af olie og harpiks. Pokkenholttræsorten har mange alsidige egenskaber, og er blevet brugt indenfor alt lige fra medicin, til byggekonstruktioner til vand og havs siden 1500-tallet. 

Udover at blive brugt i parfumeriet, bliver resin fra træet også brugt som smagsforstærker i bagværk og tyggegummi, og kvalificeres som antioxidant.
Duften af pokkenholt har dybe og saftige træ-noter med et blomstret hjerte af rose.

Lavendel

Lavendel er blevet brugt af de gamle egyptere, grækere og romere som en kosmetisk og medicinsk ingrediens. 

Kliniske studier viser at lavendel har en beroligende effekt på både mennesker og dyr. Nøgleingrediensen er linalool, som fungerer angstdæmpende.
Den blå blomst af lavendel er en velkendt floral duft, og det er da også derfor at man ofte løber på planten i parfumeriet.

Lavender
Ylang-Ylang

Ylang-ylang

Ylang-ylang kommer oprindeligt fra det sydlige Stillehav. Den gule blomst går kun i flor på træet om natten, og her kommer den dybe og aromatiske duft rigtig frem. I århundreder har ylang-ylang været brugt og værdsat for dens beroligende, opløftende egenskaber og dens sensuelle, beroligende aroma.
Ylang-ylang kan beskrives som en dyb, rig aroma, der er lidt sød og blomstret. Det bringer hints af vanilje, jasmin, banan, neroli (bitter appelsin), honning og krydderier. Det bærer også karakteristika af jordagtighed og grønt. Nogle mennesker opdager en subtil gummiagtig eller metallisk note med denne duft.

Patchouli

Oprindeligt fra Indonesien og Malaysia, er patchouli en høj, busket plante på omtrent en meter. Stilken har små hår, hvor fra der gror flotte hvide blomster med lilla nuancer, og og store luftige mynte-agtige blade. Duften af patchouli beskrives som berusende, med en blanding af våd jord, træ og moskus. Ren patchouliolie er både stærk, let sødlig og krydret.

Tuberose

Tuberosen (Agave amica) er i familie med liljen, og den hvide blomst bruges i høj grad til til fremstilling af parfume. Tuberosen har lange lysegrønne blade samlet i bunden og mindre spændende blade langs stilken. De duftende, voksagtige hvide blomster bæres i en klase på spidsen af stilken og blomstrer kun om natten.
Det kræver over 3600 kilo blomster at producere kun et halvt kilo tuberoseolie med sin søde, eksotiske, komplekse, fløjlsbløde blomsteroverflod (derfor er det også en meget dyr ingrediens). Heldigvis er den så koncentreret, at der kun skal bruges en lille mængde, og den bliver ofte tilføjet til parfumer for dens status som en 'stjerne'-ingrediens. Tuberose er som en eksplosion af frugtige hvide blomster, og i victoriansk tid symboliserede tuberose farlig fornøjelse og vellystighed - og det er stort set det, parfumører sigter efter, når de bruger blomsten.
Det siges at være den mest sexede ingrediens at tilføje parfumer, og bliver brugt i stort set alle dufte af store modehuse som Chanel.

Tobak

Ordet 'tobak' kan hurtigt lede tankerne hen på en ubehagelig lugt af cigaretter og røg - derfor skulle man ikke tro tobak og gode dufte går hånd i hånd. Men tobak kan faktisk være en rig, nuanceret, varm og sød urteagtig duft med en note af whisky, karamel og hø.
Der er mange eksempler på parfumer med hjerter af tobak, der er anerkendt som klassiske, prangende og tidløse. Tobak klæder sig godt med træagtige, jordagtige, krydrede og søde noter som sandeltræ, bergamot, vanilje og peber.

Kombinationer og varianter som disse bliver ofte fundet i parfumeri.