Lys er en del af mange danskeres hverdag, da det er med til at skabe en hyggelig stemning i hjemmet, men hvilke lys er egentlig bedst at brænde? Der er så mange lys at vælge imellem, og med de fleste ting, er nogle bare bedre end andre. 

Vi har undersøgt fordele og ulemper ved forskellige materialer, så du kan læse med her og finde ud af hvilke lys der passer til dig.

 

 

 

 Paraffin 

Paraffinvoks har længe været malet som en skurk i debatten om lys, da det er et et biprodukt af olieproduktionen. Når voksen raffineres, er den dog ufarlig, og bruges ligeledes i stor stil i skønhed-, kosmetik & hudpleje.

Paraffin er den mest populære og almindelige voks at bruge til vokslys, da voksen har mange fordele. 

Paraffinvoks har bl.a. et højt brændpunkt:  

  • dvs. voksen  brænder i længere tid  
  • samt holde den form eller figur som voksen er støbt i. 

 Voksen holder også godt på duftolier - både så det dufter af mere, og har et større “scent-throw”, altså duften rækker til en større omkreds.

 

Bivoks

Bivoks er et fantastisk alternativ, til dig som ønsker det mest naturlige og klimavenlige vokslys.
Bivoks er et overskudsprodukt fra biavlen, og processer eller behandlinger er meget sjældne, før det ender som et lys på dit bord - derfor har voksen et meget lavt klimaafttryk.

Bivoks kommer derfor oftest i sin naturlige påskegule farve, og kan endda dufte en smule af honning. 

Derudover har bivoks det højeste brændepunkt af alle vokstyper, pga. voksens densitet. Faktisk så brænder et fyrfadslys af bivoks dobbelt så længe som almindelige fyrfadslys af stearin.

Den er eneste ulempe ved bivoks, er dog prisen. Den er typisk højere end andre vokstyper, dog kan man argumentere for at denne udlignes pga. voksens længere brændetid. 

Soyavoks og anden plantevoks

Sojabønner er en fornybar ressource, og restproduktet af produktionen bruges til dyrefoder. Derudover er det en lystype, der er anerkendt for at have mindre partikelforurening ved afbrænding. Målinger viser at soyalys afgiver 80% mindre partikler end andre vokstyper. 

Vidste du at … I EU er der et krav om, hvor højt sod indekset må være i lys, der produceres og sælges i EU lande. Kravet lyder på at alle lys maks må have et sod indeks på 1,0 eller derunder. Dette er med til at sikre en minimal forurening ved afbrænding og kvalificerer lysene som ikke farlige. 

Alle lys som produceres og sælges i EU lande, skal også overholde REACH reguleringen udstedt af Den Europæiske Union. 

Denne REACH (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals) regulering indeholder regler der blev skabt for at forbedre miljøet og beskytte menneskers sundhed. REACH adresserer også risici forbundet med kemikalier og fremmer alternative metoder til farevurdering af stoffer.

Det tager hånd om hos Bjerts i vores produktion. Vores lys er lavet af 100% soyavoks, da vi ikke mener at hyggen skal sættes på kompromis. Det samme gælder alle vores samarbejdspartnere, som hver især er nøje udvalgt med fokus på værdier, der afspejler vores egne. 

 

Du kan se vores udvalg af bloklys, duftlys, stagelys og fyrfadslys her.